Тънкостите на процеса на довършване на фасадата на къщата със SIP панели

Технологията за облицовки на къщи със SIP панели (SIP) е особено разпространена в САЩ и Северна Европа. Основните предимства на сградите, изградени с използването на този довършителен материал, са минималните средства за поддръжка и значителни икономии на нагряване благодарение на отличните топлоизолационни свойства на фасадните панели.

Предимства и недостатъци

Панелът VULTURE се състои от два листа, между които има топлоизолационен материал. Основата на такава ориентирана към материала дъска (OSB) отвън, която е направена от залепени дървени стърготини, както и слой изолация вътре. По правило пенополистирът действа като такъв.

От предимствата на панелите SIP, ние отбелязваме:

 • сила;
 • трайност;
 • добри топлоизолационни свойства;
 • добри звукоизолиращи свойства (те се повишават само ако завършващият материал е фиксиран на кратко разстояние от CIP панелите, създавайки въздушна междина);
 • простота на инсталиране и намаляване на сроковете за ремонт;
 • малкото тегло на дизайна, който не изисква силна основа;
 • лекота на транспортиране без използване на специално оборудване;
 • защита срещу появата на мухъл;
 • изолацията не се променя с времето;
 • плочата в състава на панелите не се деформира и не се изкривява във времето;
 • изолацията в SIP панелите е по-топла и по-ефективна от минералната вата, защото според изчисленията на специалистите слой от експандиран полистирол на 150 mm лесно ще замести слой от минерална вата на 200 mm.

Недостатъкът е, че материалът се страхува от водата, т.е. е в състояние да абсорбира влагата, което означава, че трябва да се грижите за допълнителна защита от влага на такива панели отвътре и отвън. Точно поради чувствителността си към външните атмосферни условия, в които се помещават CIP панелите, задължително трябва да има допълнителна външна повърхност, за да удължи живота на жилището. Освен че материалът е много чувствителен към последиците от слънчевата светлина, от която затъмнява с времето.

Външно покритие

Окончателният завършек не само ще придаде на къщата на CIP панелите завършен вид, но и ще ги предпази надеждно от всякакъв вид валежи и други външни влияния.

камък

Природният или изкуствен камък е подходящ за довършване на мазето, външните ъгли и вложки, тъй като този материал е особено издържлив и издръжлив. Поради високата цена на камъка, като правило, малко хора се осмеляват да ги довършат цялата къща.

Единственият недостатък на камъка е много тежък, поради което се създава значително натоварване върху основата на конструкцията. В този случай готовата основа трябва да бъде укрепена, а ако изграждате къща от нулата, помислете върху особено силна рамка предварително.

Моля, обърнете внимание, че ако използвате варовик за довършителни работи, то трябва да се обработва със специални влагоустойчиви съединения. Къщите, украсени с каменни облик, са монументални и солидни, освен това дълго време не е нужно да правите дори козметични ремонти на фасадата - всичко това благодарение на издръжливостта и устойчивостта на износване на този довършителен материал.

Блок Къща

Използването на такъв материал като блок къща е чудесен вариант за къщи в провинциален стил и обикновени руски къщи. На външен вид подобна къща прилича на дървена дограма от дървени трупи.Основните предимства на дървесината са безопасността за човешкото здраве и екологосъобразността. Тъй като дървените блокове се нуждаят от минимална обработка, завършването се извършва възможно най-скоро. В същото време не се изисква допълнително загряване на дървената конструкция поради отличните топлинно спестяващи свойства на дървесината.

Системата за закрепване на трън-жлеб допълнително ще съкрати живота на облицовката с този завършен материал. Основата е метална щайга, под която са фиксирани материалът за бариерите срещу пара и бариерата за влага. Крайният етап на боядисване и декориране е тяхното боядисване и обработка със специални защитни средства срещу агресивни външни влияния.

Класическите размери на блоковата къща, използвана за довършителни къщи, са 200-600 см (дължина), 9-16 см (ширина) и 2-3,6 см (дебелина).

Вентилирана фасада

Иновативният завършек под формата на вентилирана фасада има стоманена или алуминиева рамка, към която са прикрепени облицовъчни материали. Вътре в тези панели има капсули, така че те дават въздух и влагата не се натрупва вътре. Този ефект прилича на термос, когато е по-топло през зимата в стая, украсена с вентилирани панели и по-студена през лятото.Освен това в тази къща има допълнителна звукоизолация, а микроклимата се поддържа на идеално ниво.

Положителните страни на вентилираните фасади са тяхната висока инсталирана скорост., лесна замяна на повредени предмети и богат асортимент от текстури и цветове. Можете да завършите такива панели без никакви проблеми по всяко време на годината.

гипс

При нанасяне на външна мазилка не е нужно да подреждате стените, покрити с CIP панели.

Предимствата на това покритие са очевидни:

 • достъпни разходи;
 • красиви модели на фасадата;
 • устойчивостта на покритието, устойчива на външни влияния.

Минералната мазилка има най-голяма здравина. Той е с ниска цена и "диша" поради ефекта на пропускливост на парите. По същата причина излишната влага и кондензат естествено излизат, което е много важно за CIP панелите, чувствителни към влага.

Широка гама от нюанси на този довършителен материал са на разположение на купувачите, което е голям плюс и изгодна разлика от другите фасадни покрития.

Техниката на мазилката не е толкова трудна, така че дори непрофесионалистите могат да се справят с довършителните работи с малко предварителна подготовка.В допълнение, естествената мазилка е устойчива на температурни крайности и ултравиолетови лъчи. И в присъствието на финансови възможности, експертите препоръчват използването на силикатна мазилка, богата боя, която ще ви позволи да нарисувате фасадата във всеки стил.

обшивка

Довършителни сайдинг може да бъде дърво, метал или винил. Тя се отличава с:

 • пожарна безопасност;
 • устойчивост на отрицателни външни влияния;
 • екологосъобразност;
 • антикорозионни свойства;
 • достъпни разходи;
 • устойчивост на слънчева светлина;
 • лесна инсталация и поддръжка;
 • широка гама от текстури и цветове;
 • способността да работите през студения сезон.

шлака

Кланкер плочки обикновено се използват за създаване на външния вид на тухлена зидария. Такива продукти са устойчиви на замръзване, устойчиви и устойчиви на износване. В този случай текстурата на повърхността на клинкера може да бъде много разнообразна: гладка, груба, оребрена или остъклена. Монтажът на този финиш материал се извършва върху специално лепило, а ставите се запълват с фуги. Единственият недостатък е високата цена на плочките и инсталационните работи.Но ако целта ви е да направите изключителна модерна фасада, а в сферата на финансите не сте ограничени, то клинкерните плочки са точно от това, от което се нуждаете.

Гъвкав камък

Друга иновация в областта на фасадното облицоване е гъвкав камък. Този материал е изработен от акрилна смола и мраморни чипове, така че пластините имат пластичност, което е много удобно при монтаж и работа с различни повърхности. Мазилка стени преди облицовка с гъвкав камък не е необходимо. Закрепването на такъв материал се прави на специално лепило на базата на цимент. Всичко останало не е нужно да се справя с мястото на ставите, тъй като плочите са покрити със специален филм и след завършване на инсталацията защитният слой просто се отстранява. Основното предимство на този завършен материал е възможността за довършване на ъглите и прозоречните склонове.

Сандвич панели

Можете също да облицовате фасадата на сандвич панелите - тази опция е една от най-често срещаните и достъпни. Този "завършен сандвич" ще предпази сградните и CIP панелите от неблагоприятни външни влияния. С този вид покритие между металните или влакнести циментови плочи се монтира изолация.

Професионални съвети

За да завършите фасадата на панелите CIP ви служи дълго време, трябва да се придържат към някои от препоръките на професионалистите.

 • На фасадата на сградата се препоръчва да се отрежат CIP панелите през първите шест месеца след изграждането.
 • Преди да завършите, направете точни изчисления на дебелината на стената. Може да не се нуждаете от топлоизолация и това ще бъде достатъчно, за да завършите външната облицовка с сайдинг или зидария.
 • Помислете предварително за вентилационните и други комуникационни системи, тъй като тяхната навременна инсталация ще запази външната облицовка на сградата.
 • Съвременната декорация на къщи със SIP панели означава и декорацията на прозорци и врати, за които производителите произвеждат такива завършващи елементи като пластмасови платна и склонове, които се отличават с простота и лекота на използване, без да са необходими монтажни и свързващи елементи един към друг.

заключение

Благодарение на съвременните строителни технологии рамковата конструкция на фасадата в комбинация с CIP панелите ви позволява бързо да изградите цели жилищни квартали. Този завършващ материал не само помага на къщите да изглеждат привлекателни, но и осигурява сградата с отлични топлоизолационни качества - и всичко това с доста достъпни пари.Ето защо декорирането на CIP панелите може да бъде осигурено както от обикновен летен пребиваващ пенсионер, така и от собственик на луксозна къща.

На украсата на фасадата на къщата със SIP панели, виж по-долу във видеото.

Коментари
 автор
Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня