Правила за изчисляване на потреблението на дървен материал в къщата

Използването на дървен материал като строителен материал за къщата има много положителни неща. Този продукт е екологичен, достъпен и съответно най-популярен. Само заслужава да се има предвид, че изграждането на дървена къща изисква предварителна подготовка и внимателно изчислена оценка. В края на краищата добре обмислен план ще ви позволи да разпределите разходите равномерно и да предотвратите ненужните разходи.

Специални характеристики

Когато избирате дървен материал като строителен материал, трябва да запомните, че той има няколко типа, всеки от които има свои собствени отличителни свойства. Дървото с размери 140х140 мм се счита за най-приемливо. И също така дървесината може да бъде от естествена влага, профилирана и залепена.Първият вариант е най-често срещаният, тъй като цената му е значително по-ниска от останалата. Тя е доста трайна и има красив външен вид, който не изисква допълнителна довършителна работа.

Профилираният вид дървен материал е по-херметичен. Къщата с такъв материал не се нуждае от допълнително затопляне, тъй като по време на монтажа е доста здраво закрепена. Свиването е около 5%. Намаляването му може да се постигне благодарение на хоризонталния вътрешен дървен материал. Окончателното закрепване на прътовете между тях е осигурено от системата за свързване на короните на трън-канал.

Много собственици на дървени къщи разбират колко е важен този параметър. Количеството свиване зависи от много показатели: времето на рязане на дървесината, климата, времето за строителство и технологията на полагане. При рендосани и облицовани трупи свиването е повече от 10%. Ето защо дървеният материал в този случай има своите положителни страни.

Лепило изглежда доста скъпо, поради факта, че свиването е почти отсъства. Това предимство ви позволява да започнете да работите с сградата веднага след изграждането.

Когато къщата е завършена от дървена дограма, трябва да й дадете известно време да стоите.Не правете незабавно рязане на отвори за бъдещи прозорци и врати. Необходимо е да се изчака свиването. Само след като кутията е стояла, възможно е да отрежете отворите през короната. За равномерно свиване, стените се сглобяват върху дървени щифтове, които предотвратяват хоризонталното усукване на гредата. И също така "зимата" е по-подходяща за построяване на къща, тъй като е по-суха. Следователно свиването се влияе от коефициента на време, когато дървото е било отрязано.

Както беше посочено по-горе, залепени и сухи рендосвани дървесина не се нуждаят от "почивка" след строителството. Процентът на свиване при тези видове е или незначителен, или изобщо не. Само тук и цената на такъв дървен материал надвишава с 20-60% от профилираната версия. Ако обаче се появи пропуск в стените между ставите, тогава тези места трябва да бъдат изкопани, например, с мъх или юта.

Просто не се притеснявай. Появата на пукнатини е нормален и естествен процес, който трябва да се има предвид при построяването на къща и избора на определен вид дървен материал за нея.

Кубатура от 100 квадратни метра или 120 квадратни метра. m може да се изчисли самостоятелно, като се имат предвид препоръките на експертите.Трябва да е имало формула за изчисляване на кубчета, да се знае теглото на материала и колко лъчът отива да построи къща, например с разрез 200x200 мм.

проекти

Изготвянето на проект за бъдещата къща ще ви позволи да знаете точно какво ще бъде къщата, какъв материал и къде ще бъде използван и, най-важното, как ще бъдат направени оценките на разходите. Предварителната подготовка ще спести не само бюджета, но и времето, прекарано в строителството. Проектът трябва да вземе предвид размера на къщата, броя на стаите и площта им, броя на етажите, наличието на допълнителни сгради, съседни на основния корпус. И също така трябва да посочите местоположението на прозорците и отворите на вратите.

За да изчислите размера, не забравяйте, че дължината на лъча е 6 метра. Ако стената на къщата надвишава този номер, ще трябва да се присъедините към гредите.

Всички тези трудности могат да спрат целия процес на изграждане. Поради това, Ако не сте сигурни, че можете да се справите сами с всички работи, трябва да се обърнете към специалист. В този случай, въпреки че ще трябва да плащате прекалено, но разходите ще бъдат оправдани.

Преди да построите основата, трябва да изкопаете изкопа дълбочина 70 см, а ширината ще зависи от броя на етажите.Стандартните стойности са 40-50 см.

След това трябва да направите смес от чакъл и пясък, която се поставя в окопите. След като приключите всички тези точки, кофражът е инсталиран на 1 метър. Само тогава можете да излеете бетон, пропорциите на компонентите на които ще бъдат определени от личните предпочитания. По-течна маса е подходяща само ако в кофража няма слотове.

Изграждането на стените е полагане на решетки. Първата колана трябва внимателно да се третира с антисептик.

Всички корони се закрепват на всеки 1,5 м със специални пирони с размери 6 х 200 мм или пък се наричат ​​щифтове, за да се предотврати хоризонталното усукване на пръчките, когато дървото изсъхне. По този начин е възможно да се намали свиването на стените. Намерете дюбелите трябва да бъдат разместени и нарязани в ъглите на вертикална проба.

Покривът обикновено се състои от носеща конструкция и покрив от метал. За укрепване на използването на щайга. По време на изграждането на покрива, първата стъпка е да се направи горна корона връзка с шина с участък от 5x15 см. След това можете да инсталирате крадци краката от 100x40 мм дъски с интервал от около един метър между тях. За фронтовете се използват дъски с размери 25х150 мм, след което се инсталира панела.

Ако покривът е направен от мек материал, трябва да го покриете на два слоя, за да предпазите къщата от влага. Ако проектът предвижда таван, който ще бъде използван като жилище, тогава ще трябва да купите топлоизолация и да я инсталирате преди окончателното монтиране на покрива.

Къщата на баровете има свои собствени отличителни белези. Това се отнася за самия тип дърво, като се вземат предвид неговият размер и характеристики. Следователно, подготовката и писането на проекта трябва да бъдат разгледани, като се запознаят с всички нюанси, така че в началните етапи на строителството няма да има трудности. Рамка, двуетажна къща с таванско помещение може да бъде 8x8, 9x9, 9x7, 10x10, 6x9 или 9 на 10 m.

Как да изчисляваме?

Изграждането на къща е доста сложен процес, но си струва. В крайна сметка, резултатът ще бъде собственото си предградие жилища, които могат да бъдат разположени в близост до гората или езерото. Това ще позволи поне няколко пъти годишно да живеете на чист въздух или дори да се преместите в постоянно местопребиваване. В действителност, звучи чудесно да се вдъхновявате да построите къщата си. Едва сега мнозина правят същата грешка по време на строителството на жилища, което може да доведе до замразяване на целия процес.

Грешни изчисления - това е основният враг в строителството. Всяка допълнителна фигура в чертежите на проекта или оценките може да доведе до сериозни последствия. Затова е добре да обърнете специално внимание на правилното изчисляване на всички размери и необходимия размер на строителните материали. Всички измервания, като правило, зависят от следните фактори:

 • вида на използваната дървесина;
 • брой барове;
 • броя на баровете в 1 кубичен метър;
 • какъв проект се използва у дома.

За да се изчисли количеството дървен материал в 1 кубичен метър, се използва най-простият метод за отчитане. За да направите това, изчислете периметъра на къщата, умножен по височина. Тогава резултатът се умножава по дебелината на материала. Общата сума е сумата, която трябва да закупите. Само че си струва да се има предвид, че разрязването на отворите на вратите и прозорците значително ще намали количеството дървен материал. Ето защо, общата нужда да се добави 20%. Това ви позволява да получите крайния резултат. За вътрешните стени изчислителният метод ще бъде същият.

Първата корона е много по-дебела от останалите. За него изчисленията се правят отделно.

След получаване на данни за броя на необходимия дървен материал за 1 кубичен метър, можете да разберете колко парчета трябва да купите. Не е необходимо да се изчислява обемът на продукта директно в магазина с лентова мярка.Дебелината и височината на всеки лъч може да варират, така че трябва предварително да решите какъв размер е необходим. Дебелината може да варира в определен диапазон, а именно:

 • 100x100 мм;
 • 100x150 mm;
 • 150x150 мм;
 • 150x200 мм;
 • 200x200 мм.

Височината зависи от намесата на шевовете. Колкото по-малко, толкова по-бързо строителните работи. Що се отнася до ширината, този показател е по-важен. Особено при изграждането на къща за постоянно пребиваване, за която ще бъде подходящ дървен материал с дебелина 200 мм. Продуктите с различна дебелина и ширина се различават една от друга и е изключително изморително да се получат неравномерни барове. Изучаването на всички нюанси е изключително важно. По този начин е възможно да спестите пари и да не станете жертва на несправедлив продавач на дървен материал.

Всички изчисления трябва да бъдат направени на етапа на разработване на проекта. Изучавайки готовите рисунки, ще бъде известно колко и какви материали са необходими. Ако почувствате некомпетентност по този въпрос, трябва да се обърнете към строителните компании или да прочетете информацията на специализирани сайтове. В интернет можете да намерите готови проекти с всички размери и количества от необходимите материали.

Ще научите повече за това как да изчислите размера на дървения материал за изграждане на къща в следващото видео.

Съвети

Всеки иска да направи нещо със собствените си ръце.Такава работа носи повече удоволствие. И да си построите къща сама по себе си е наистина голямо постижение и резултат от огромната работа, която свършихте. Дървесината е много добър строителен материал. Добре е за здравето и абсолютно безопасно. Дървесината, за разлика от другите материали, не съдържа вредни примеси и има положителен ефект върху човешкото благосъстояние. Например, тя може да поддържа оптимална скорост на влажност в помещението.

За производството на дървесина вземете цялото дърво и изрежете правоъгълни греди.

Иглолисите са най-подходящи за най-силните и най-издръжливи материали. Освен това смолата предотвратява многото гниене на продукта.

И все пак дори такъв висококачествен и естествен материал има своите недостатъци. Това изисква постоянно импрегниране, предпазващо дървото от процеса на разпадане. Следващото минус е високата цена, особено за ламиниран дървен материал. Ако материалът не е добре изсушен, качеството му значително ще се влоши.

Предимствата и недостатъците ви позволяват компетентно да подхождате към избора на строителни материали от дърво, да изчислявате всички нюанси и да сте напълно подготвени преди началото на строителството.За да направите това, можете да използвате информацията от Интернет и да направите всички изчисления в онлайн калкулатора. На специален сайт за онлайн изчисления трябва да въведете всички номера и да кликнете върху няколко бутона. Калкулаторът, въз основа на въведените параметри, ще изчисли количеството дървен материал, което е необходимо за изграждането на къща.

И също така си заслужава да се придържате към няколко съвета относно избора на подходящ размер на дървесината, като например:

 • 100x100 мм обикновено се използва за изграждането на малка стая като баня или лятна къща;
 • 150x150 мм по-подходящ за пълноценна жилищна сграда;
 • 200x200 мм подходящ за изграждане на големи вили.

Към препоръките могат да се припишат няколко елемента. Ако е необходимо, можете да поръчате желания размер дървен материал от продавача. Слепеният вид дървесина е по-трайна, което оправдава надценените разходи. Масивната дървесина е почти два пъти по-евтина. Това е така, защото целият процес на нейното производство е по-лесен.

   Профилираната дървесина отлично запазва всички полезни свойства и е на първо място по отношение на екологичността на другите видове продукти. При изграждането на дървена къща, която не е предназначена за постоянно пребиваване, такъв параметър като дебелината няма значение.За целогодишно жилище ще са необходими допълнителни стени за затопляне. Последната препоръка е да не купувате готови проекти.

   В Интернет можете да получите на измамници, които знаят как да продават стоките си прекрасно. Това важи особено за строителната индустрия. Погребите печелят добре на неграмотността на хората. Трябва да имате доверие само на ревюта на живо и доверени сайтове.

   Коментари
    автор
   Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

   Входно антре

   Всекидневна

   спалня