Изграждаме къща от глинени блокове

 Изграждаме къща от глинени блокове

При изграждането на къща е важно да изберете качествен материал, който да има не само здравина, но и безупречни характеристики на изпълнението. Към днешна дата керамичните бетонни блокове са много популярни сред разработчиците. Те ви позволяват бързо да струвате сграда, да сте достъпни и да осигурите стаи с отлична топлоизолация.

Специални характеристики

Разширените глинени блокове са гъвкав строителен материал, който е направен от пясък, цимент и натрошена глина. Силата на блоковете зависи от частта на хайдита, включена в състава им. Колкото по-голямо е, толкова по-малко качество се оказва продуктът, тъй като губи свойствата на топлинната проводимост и устойчивост на външни влияния.

Глинените блокове се произвеждат съгласно стандартите на GOST 613399 и се разделят на следните групи:

 • за конструкцията на носещи конструкции с размери 188 × 190 × 390 mm;
 • за конструкцията на преградни стени, чиито размери са 188 × 90 × 390 mm.

В допълнение, материалът може да бъде с наличие на кухини, пълни, лицеви и обикновени. Блоковете за лице обикновено се използват за структури, които не изискват допълнителна подплата, а обикновените трябва да бъдат украсени с довършителни работи. Кухи продукти се избират в случаите, когато е необходимо да се намали теглото на конструкцията.

За разлика от кожните кухи, има специални отвори, които увеличават изолационните свойства на материала, но вторият вариант е с ниска якост и не издържа на товара. Основната характеристика на тези блокове е, че те често имат неточни размери, но такива отклонения са допустими при конструкцията, ако дължината, височината и ширината на стойността се различават от 10 до 20 mm.

Преди да изградите къща от глинесто-бетонни блокове, важно е да изберете правилната плътност на материала, тъй като не само надеждността на цялата конструкция ще зависи от него, но и акустичните, топлинно спестяващи индикатори.Обикновено плътността на блоковете варира от 500 до 1800 кг / м3, а тяхното тегло съответно варира от 10 до 23 кг.

Извършването на строителни работи с този продукт практически не се различава от изграждането на тухлена къща. За да се получи топла и стабилна структура, дебелината на стените е направена на 0.65 м и хидроизолиращият слой задължително се прилага.

В някои случаи армировката е разположена и около периметъра на къщата, което увеличава здравината на конструкцията. За едноетажни сгради се използват по-леки блокове с топлоизолация, а за многоетажни сгради се предпочитат продукти с плътност до 1200 кг / м3. Също толкова важна точка за къщи, направени от експандирани глинени блокове, е изборът на надеждна основа, която се задълбочава с 1,2 метра, за да се предпази от неравномерно утаяване на почвата и от появата на пукнатини в стените.

Плюсове и минуси

Разширената глина, която е част от блоковете, е лек материал, който се произвежда от екологични суровини без добавяне на вредни компоненти, така че често се използва за изграждане на къщи.

Основните предимства на продукта също могат да бъдат приписани.

 • Ниска хигроскопичност. Въпреки факта, че циментът се счита за основен компонент на експандиран глинен бетон, блоковете имат висока устойчивост на влага.
 • Съпротивление срещу замръзване Този индикатор може да е различен.В зависимост от вида на устройството, броят на циклите на замразяване и размразяване е от 15 до 200.
 • Висока якост и плътност. Конструкциите с разширена глина обикновено функционират до 65 години.
 • Пожарна безопасност.
 • Устойчивост на процесите на разграждане, въздействието на гризачите и насекомите.
 • Ниска топлопроводимост. Къщите от такива блокове се оказват топло.
 • Добра пропускливост на парите. Материалът "диша", следователно, осигурява структурата с оптимален микроклимат.
 • Лесна конструкция. Всички работи по изграждането на конструкции могат да се извършват самостоятелно, без помощта на експерти.
 • Малко тегло на продукта. Поради това свиване не се наблюдава.
 • Разумни цени и икономии на решения. За полагане на блокове се изисква два пъти по-малко бетонова смес, отколкото при изграждането на тухлени сгради.

Що се отнася до недостатъците, те са малко.

 • Изграждането на конструкции се осъществява на солидна основа. Че основата е надеждна, е невъзможно да се спаси.
 • По време на полагането на блокове могат да се образуват студени мостове (шевове). Те трябва да бъдат вградени и допълнително изолирани стени.

проекти

Изграждането на къщата започва с изготвянето на проекта, затова първо трябва да помислите за оформлението на помещенията и да подготвите съответната документация.На първо място, те обръщат внимание на архитектурната част и определят броя на етажите на сградата, изготвят чертежи и скици на фасадното обзавеждане. След това изготвя основната схема, подове и блокове за зидария. На този етап също така е необходимо в чертежите да се включат комуникации като канализация, водоснабдяване, електрическо свързване и газоснабдяване. Дизайнът се допълва от изчисляването на оценката, която отчита разходите за всички строителни материали.

Едноетажни къщи се считат за най-икономични, така че техните проекти са много популярни. Благодарение на компетентното планиране на глинесто-бетоновите блокове можете да създадете удобно, уютно и достъпно жилище. За изграждането на такава сграда не се изисква специално строително оборудване, а цената на материала ще бъде малка.

По принцип едноетажните сгради имат обща площ до 81,5 м2, достатъчно е рационално да се планира жилищна площ от 60 м2. Обикновено такива проекти включват кухненско студио, просторна всекидневна и три спални. Тази универсална опция е подходяща за комфортен живот на голямо семейство.

Едноетажните къщи могат да бъдат допълнително оборудвани с малка тераса и тераса. Вътре, довършването на стените се препоръчва да бъде направено от дърво или гипсокартон, а за външно облицоване е най-добре да се използва мазилка. Тя изглежда привлекателна и не изисква големи разходи. Ако финансовите възможности позволяват, тогава можете да изберете двуетажна вила проект. Благодарение на обширната площ ще бъде възможно еднозначно да се оборудва пространството, като се използват модерни варианти на стилистиката. Оформлението в този случай може да се състои от няколко спални, просторна всекидневна, кухня, баня и детска стая. В допълнение, в тази къща е лесно да се разпределят пространство за библиотеката, офис и билярд стая. "Високата светлина" на жилищата ще бъде и шикозен басейн.

Дървени греди могат да бъдат използвани като материал за подове, но най-добре е да се даде предпочитание на стоманобетонни подове, тъй като те са много по-силни. Що се отнася до основата, тогава за многоетажна конструкция се смята, че идеалният избор е фино назъбената основа на лентата, която е евтина и надеждна при работа.

Вътрешна декорация може да се направи за всеки вкус, а външно къщата е добре облицована с мазилка или облицована с сайдинг.

Избиране на фондация

Напоследък повечето строителни предприемачи изграждат къщи от експандиран глинен бетон, тъй като се характеризират с ниска цена и надеждност. За да се подобрят характеристиките на тези сгради, е важно да се избере основата правилно и да се полагат по висококачествен начин, тъй като най-малката грешка може да доведе до течението на къщата, като в резултат на това ще се появят деформации и пукнатини по стените.

Базата от леки агрегатни конструкции трябва да отговаря на следните изисквания:

 • имат висока носеща способност;
 • имат водоустойчивост;
 • осигуряват ниска топлинна загуба на сградата.

Днес най-често се използват следните видове бази.

 • Колан. Изборът на монолитна база е подходящ за проекти на къщи с мазе. Този тип фундамент се полага върху плоски площи с гъста настилка. Основата трябва да е снабдена с топло- и хидроизолация. В някои случаи се прави и предварително направена лента, нейната структура е подобна на монолитна и блоковете са поставени директно върху цимента.
 • Купчина с грил.Тя може да бъде инсталирана на парцели с всякакъв вид почви, тъй като се използват осезаеми купчини с дълбока грил. Такава основа е трайна, икономична и надеждна. Единственото нещо, което основите на купчини не се препоръчват за изграждането на сгради от леки блокове.
 • Плоча. Няма ограничения за вида на почвата и теглото на конструкцията. Тази основа е надеждна, но е скъпа и не е подходяща за строителни обекти със сложен терен.
 • Колонен. Това е комбинация от колони от тухли, камък или бетон. Обикновено се полага за леки конструкции, разположени върху укрепващи почви. В базата няма минимуми, тъй като тя съчетава достъпна цена и високо качество.

строителство

Лесно е да се изгради къща от експандиран глина със собствените си ръце, най-важното е се придържат към определени правила в строителните работи, които включват следните стъпки:

 • основна конструкция;
 • зидани стени от глина;
 • подреждане на покрива;
 • изолация;
 • облицовка.

Инструкциите стъпка по стъпка ще помогнат на началните майстори в това. На първо място, основата е положена, нейната технология зависи от състава и структурата на почвата,както и нивото на подпочвените води. След подробен анализ на почвата се избира по-подходящ тип фундамент.

Най-често се излива базова основа. За тази цел се подготвя повърхността на работната площадка, отстранява се малката растителност и се извършва изкореняване на храсти или дървета. След това основата е маркирана с въже и болтове.

За да може сградата да стои на здрава основа, се изкопава изкоп, чиято дълбочина трябва да надвишава нивото на замръзване на почвата. Дъното и стените на изкопа са внимателно изравнени и подготвени за монтаж на кофраж от шперплат дъски или остриета дъски. След това се напълва смес от пясък и чакъл, дебелината му се разпределя равномерно и се удря. Също така е необходимо да се монтира подсилваща рамка, затова прътите се закрепват заедно чрез плетене или заваряване.

След това се подготвя бетонна смес. Консумацията на разтвор за 1 m3 се определя в зависимост от обема на работа. Крайният състав се излива в изкоп, за да не се появят въздушни мехурчета. Повърхността е добре изравнена и покрита с пластмасова обвивка, за да се запази влагата.Когато процесът на втвърдяване приключи, кофражът се отстранява, сега трябва да поставите хидроизолация и изолация.

Следващата стъпка ще бъде поставянето на блоковете и оформянето на кутията у дома. Експертите препоръчват прикрепването на материала към специален лепилен състав. За да се извърши правилно поставянето на първия ред, работата започва от ъгловата зона, упражнявайки хоризонтален контрол отвътре, като се използва ниво.

Следващият ред е леко изместен с 1/2 или 1/3 от дебелината на блока. На всеки 3-4 реда трябва да се подсилва подсилваща мрежа.

Когато стените са готови, можете да пристъпите към подреждането на покрива. Преди това е избран подходящ материал, който да го покрие. Той трябва да бъде силен, устойчив на влиянието на външната среда и устойчив. В допълнение към покривния материал ще бъде необходима дървена бара със сечение от 150 х 150 мм, оребрена дъска, дюбел и хардуер за закрепване. На първо място, клетката е приготвена, гредите са приковани към нея, материалът е поставен. След това правим затоплянето на къщата. За да се поддържа постоянно комфортният микроклимат в помещенията, топлоизолацията се поставя както външно, така и вътре в сградата. За тези цели минералната вата, пенопластите или облицовъчните панели са най-подходящи.Външната облицовка се извършва в зависимост от личните предпочитания, основното е, че къщата хармонично се вписва в ландшафтния дизайн на обекта.

Най-евтиният и най-простият начин се счита за покриване на фасадата с блокове от полистирол пяна, те са направени до дебелина 50 см и следователно могат да затоплят сградата добре. Блоковете са поставени на специално решение и са закрепени с дюбели. След това инсталират подсилена мрежа и поставят полимерни цимент. В този случай завършването може да бъде или лицева плочка или декоративна мазилка.

Отлични доказани иновативни "вентилирани" фасади. Такава инсталация е трудна и скъпа. На първо място, върху основата на стените се поставя парна бариера под формата на алуминиево фолио, след което водачите се монтират и минералната вата се фиксира към тях. Външната облицовка обикновено се извършва с алуминиеви панели или сайдинг.

препоръки

Преди да започнете самостоятелно изграждане на глинесто-бетонова къща, важно е не само да се начертае проект правилно, но и да се проучи обратната връзка от собствениците на такива жилища.Глиненият блок е екологичен материал, но понякога по време на работа той може да разкрие скрити проблеми. Ето защо, най-добрите блокове за закупуване от добре доказани производители, предоставяне на сертификати за качество на продуктите. Ще получите гаранция, че материалът не е опасен за човешкото здраве.

По време на строителството си струва да се вземат предвид следните препоръки от експерти.

 • След като основата се свие, повърхността му може да се изкриви. За да се премахне това, е необходимо да се направи разтвор за изравняване, контролиращ нивото на плоскост.
 • За да се увеличи живота на къщата ще помогне за висококачествена хидроизолация. Следователно, след като бетона се втвърди върху основата, се полагат няколко слоя покривен материал и между тях се поставя мастика.
 • Глиненият блок (подобно на блока от пяна) първо се поставя от ъгъла, образувайки първия ред. После сложиха следващите редове, проверявайки равномерността на стените.
 • Ако се издигнат двойни стени, тогава се поставят два реда блокове едновременно, като се направи пакет между тях от пясъчно-циментов разтвор.
 • При изграждането на двуетажна сграда, стените на първия етаж трябва да бъдат подсилени с подсилени колани.Поради това товарните натоварвания се разпределят равномерно върху блоковете както отстрани на стените на втория етаж, така и от самите етажи. Такъв колан е направен от стоманобетонни блокове или тухли. Закрепващият колан трябва допълнително да се затопли.

В следващия видеоклип ще откриете зидана стена от глинесто-бетонни блокове.

Коментари
 автор
Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня