Характеристики на осветлението на кухнята и дневната

 Характеристики на осветлението на кухнята и дневната

Модерните апартаменти често съчетават две стаи наведнъж: кухня и всекидневна. Това решение е особено важно за малките стаи, тъй като комбинацията от две стаи помага да се спести място. Създаването на благоприятна ситуация в кухнята и хола съдържа много внимателни детайли в дизайна.

В този случай важна роля играе осветлението, което е в състояние да раздели пространството на две основни области: работно и почивка, както и да направи стаята по-лека и просторна.

Важни нюанси

Когато планирате дизайна на комбинираните стаи, трябва незабавно да решите дали стаята ще бъде създадена в същия стил или в различни посоки.Когато избирате първата опция, източниците на светлина трябва да са леко подобни една на друга. В този случай е по-добре да се даде предпочитание на прожекторите, които ще бъдат изградени върху цялата повърхност на тавана. Във втория вариант е необходимо индивидуално осветление за всяка комбинирана стая.

Освен това при планирането на идеалното осветление е важно да се вземат под внимание такива нюанси като количеството мебели, цветовата палитра на помещението, наличието на работна площ и място за отдих. Във всеки случай важното правило е, че колкото по-голяма е стаята, толкова по-добре е нейното осветление.

За да подобрите функционалността на стаята, трябва да помислите за инсталирането на ключове, които могат да включат светлината в различни части на стаята. По-комфортната обстановка ще ви помогне да създадете ефекта на затъмняване на светлината благодарение на функцията за затъмняване. Този аспект е перфектен на място за почивка, където светлината трябва да бъде приятна и мека, така че да не притиска очите на гостите. В кухненския хол можете да имате всички видове източници на осветление, както в обикновена кухня.

Те могат да бъдат:

 • LED лента;
 • свещници;
 • тавани полилеи;
 • прожектори.

Източници на светлина в кухнята

Когато свързвате хола с кухнята, професионалистите съветват да не забравите за основния нюанс: светлината трябва да е ярка на мястото на готвене и мека в канапето. Кухнята е работно място, където светлинните източници трябва да бъдат изобилни. Тази зона на помещението може да бъде осветена с помощта на лампите, вградени в тавана, или благодарение на осветителното тяло със светъл нюанс, който леко и ненатрапчиво ще разсейва светлината в работната зона на помещението. Плотовете и плота са важни работни елементи в кухнята. Окачените полилеи или лампите, монтирани на рафтове и високи шкафове, са идеални за осветяване на тази пространствена зона.

В кухнята-дневната на масата за хранене се провеждаха семейни тържества. В тази част от стаята трябва да се поставят допълнителни източници на светлина. При избора на осветителни тела е необходимо да се вземе предвид позицията на масата. В случай, че се намира в центъра на помещението, над нея можете да поставите полилей в ярки цветове, които могат да създадат висококачествено осветление в тази област и в същото време леко да подчертаят изтънчеността на дизайнерската идея.

Ако масата за хранене е над стената, тогава за осветлението трябва да се избере малка балдама. Кухненският бокс, оборудван с бар брояч, също ще изисква допълнителни източници на осветление, което може да се направи с помощта на LED лампи, разположени в дълъг ред.

Правилната светлина в хола

Кухненският хол е многофункционална стая, така че тук има много източници на светлина. Зоната на дивана е място за отдих и затова осветлението в тази част от пространството трябва да е спокойно и заглушено. Разбира се, тази част изисква обичайните светлини за таван. Полилей в централната част на стаята ще бъде отличен вариант. В допълнение към този избор серия от вградени осветителни тела са идеални.

В допълнение към горните източници на светлина е полезно да използвате лампи във всяка част на стаята. В стаята за почивка можете да поставите лампа на пода или да поставите миниатюрна лампа на стената. Забавната част от стаята ще бъде в съвършена хармония с декоративните светлинни източници с възможност за регулиране на светлината.Трябва да се има предвид, че цялостният дизайн на комбинираните помещения трябва да образува едно пространство, което да бъде съчетано с правилния избор на източници на осветление.

Какво да търсите?

За да създадете комфортна атмосфера при осветлението на кухненско студио, се използват различни видове осветление, докато основният критерий е цялостният стил.

 • В трапезарията голяма опция ще бъдат полилеите, които висят от тавана. Това може да бъде класически кристален полилей и лампа с тъмен цвят.
 • Над таблицата за хранене е желателно да се поставят както единични осветителни уреди, така и многобройни, свързани в един ред или образуващи някаква геометрична фигура.
 • Ако масата е поставена в междинна зона, е необходимо да окачите тавана полилей в средата на стаята.
 • Над работната зона, където са концентрирани основните елементи за готвене, като мивка и работен плот, трябва да се поставят прожектори. Тази светлина има ярка светлина, в която можете лесно да готвите храна, но в същото време дава ефект на разсеяна светлина, така че очите да не се уморяват от този вид осветление.Най-често точковото осветление е монтирано под рафтовете на стените.
 • Също интересна опция за осветление в работната зона е стенната лампа с дневна светлина.
 • В кухненската всекидневна с нисък таван, прожекторите се използват както в хола, така и в кухненския бокс. Ако таваните са твърде високи, поставете каскадни лампи.

Освен функционалност осветлението в кухнята и хола може да играе декоративна роля. За да украсите стаята, трябва да се придържате към следните нюанси.

 • В шарнирните шкафове могат да се монтират LED светлини.
 • Точковото осветление по цялата повърхност на тавана също ще помогне да се трансформира дома и да стане по-красив и удобен.
 • Икономичните светодиодни лампи в допълнение към декоративната роля също изпълняват спестовна функция. Благодарение на тези дълготрайни осветителни тела, консумацията на енергия ще бъде забележимо по-малка, отколкото при конвенционалните източници на светлина. Срокът на експлоатация на светодиодите е много висок, затова замяната на крушки ще бъде рядко явление, което също е несъмнено предимство.
 • Когато поръчвате мебели по поръчка, можете да се договорите за инсталирането на LED крушки директно на рафтовете и фасадите на шкафовете,който ще забележително оформят дизайна на стаята и ще я направят по-усъвършенстван и удобен.
 • Цветовата схема на стаята също играе важна роля в дизайна на осветлението в кухненския хол. За да направите стаята хармонична, трябва да се придържате към общия стил. Ако стаята е направена в ярки цветове, тогава, по-добре е да инсталирате полилеи с нюанси на пастелни и бели нюанси. Освен това стая със светъл интериор и голям брой прозорци се нуждае от по-малко източници на светлина, отколкото в тъмни цветове.

При проектирането на дизайна на комбинираните помещения е необходимо да се придържате към чувството за пропорция и да не прекалявате с дизайнерски идеи. Основният критерий е правилните зони на осветление. В резултат на това стаята трябва да е възможно най-удобна и ярка.

В следващия видеоклип ви очакват осем съвета за избор на осветителни тела.

Коментари
 автор
Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня