Дизайн и интериорен дизайн на кухненско-дневна площ от 12 квадратни метра. m

Кухнята е основен елемент на всеки дом, изискващ специален подход към планирането. Тя трябва да е функционална: да осигурява комфорт при готвенето и също така да служи като място за събиране на семейства на вечеря. Често кухнята служи за място за вечерна почивка.

Площта на 12 квадрата е доста пространство., които могат да бъдат разделени на функционални зони и да създават удобна кухня-хол.

Къде да започнем?

Преди всичко трябва да решите приоритета на зоните. Ако имате намерение да готвите много и често, тогава кухненското пространство трябва да бъде направено повече, като квадратни метри за рязане на повърхности, уреди и просторни шкафове.

Ако, от друга страна, приоритетът е удобна игра на вечеря - акцентът е върху трапезарията с удобен диван и аудио-видео оборудване.В този случай кухнята може да бъде оборудвана с необходимия минимум - компактна печка, хладилник, мивка и малки шкафове.

Стил избор

След като разгледахме срещата, определяме стила. От това ще зависи от бъдещото разположение и избор на мебели.

минимализъм

Без преувеличение можем да кажем, че този стил е най-практичен в кухнята. Компактните мебели, вградените уреди, липсата на ненужни хардуерни части ви позволяват да не претоварвате пространството, оставяйки го светло и изпълнено с въздух. Кухнята, в която има минимални предмети на повърхността, е по-лесно да се грижи за нея и следователно да поддържа стаята чиста. Минимализмът се съчетава добре с модерните стилове като високите технологии и таванското помещение.

класически

Интериорът в класически стил създава уважавана обстановка, включваща предмети от благородно дърво, масивни мебели и декоративни елементи. Класическият стил не е много практичен за всекидневното кулинарно творчество. Но когато акцентът е върху частите на хола, класиците се вписват отлично.Можете да разреждате строгите класики с елементи от стиловете барок и рококо.

Високи технологии

Модерен стил с неограничени възможности за кухненско пространство. Избирайки го, можете да оборудвате кухнята с най-новите технологии, оставяйки наоколо всички електронни панели и лъскави елементи. Максималното осветление над работните повърхности, металният блясък, футуристичните форми могат да създадат максимален комфорт за готвене. Въпреки това, трябва да се има предвид, че в зоната за хранене, хай-тек не може да бъде твърде удобно за окото.

таванско помещение

Градският стил или неговите елементи ще отговарят както на дизайна на модерна кухня, така и за подреждането на стилна зона за отдих. Loft приема интериор, оформен като изоставени промишлени помещения или тавани. Метални изпускателни тръби, стени от тухлени зидове, тел лампи са хармонично съчетани със стилни съвременни мебели и домакински уреди. За да се създаде такъв интериор изисква изискан вкус, толкова често професионални дизайнери са поканени на такива проекти.

Държава музика

Може би най-удобният стил за дизайна на кухнята-хол.Страната се състои от много посоки, но основната му характеристика е вкусът на националното село. Тук има изобилие от текстил, грубо дърво, естествени нотки. Така че, Прованс - стилът на френската провинция с лавандулови полета, пастелни тонове в интериора, полу-антични дървени мебели. Средиземноморски стил - светъл интериор с преобладаване на морско синьо и бяло и пясъчно оцветяване. За руската и американската страна са типични елементи на колиби или ранчо. Кожени бижута, мебели от дървени трупи.

Независимо от стила, който избирате, важно е да имате предвид, че кухненската всекидневна е основно функционално място за готвене и хранене.

оформление

Има няколко опции за планиране на пространство за квадрат и правоъгълен дизайн на стаята.

  • L-образна, U-образна. С тази подредба работното пространство се намира по протежение на стената, а жилищната част се намира в средата на стаята. Опцията е удобна за квадратна кухня, където се планира да се използват всички шкафове и повърхности, а в центъра са монтирани маса и столове за хранене.
  • Линейна, ъглова. Опцията е подходяща за правоъгълна удължена стая, където кухненски бокс ще бъде разположен по една дълга стена, а другата част ще бъде изцяло разпределена за зона за отдих. Възможно е да има противоположна концепция - стаята е зонирана диагонално, една ъглова част с прозорец е поставена под кухненското пространство, а другата е ъглов диван и маса с удобна височина.
  • Остров, полуостров. Видът на оформлението е типичен за Америка и Европа, а в нашата страна е натрупала популярност с появата на просторни кухненски съоръжения. Островът е правоъгълна маса за пиедестал, разположена в средата на кухнята. Болтата може да се използва както като място за хранене, така и като повърхност за рязане. Често служи като бар, пространствен делител, място за сервиране на съдове от печката до масата.

Осветление и декор

При планирането на комбиниран кухненски хол трябва да се има предвид, че тази част от жилището ще изисква най-голям брой осветителни тела. Необходимо е да се провери предварително здравето на окабеляването и да се изчисли точката на електрическото излъчване.

Като правилоза две функционални зони, има две основни зони за големи лампи и около дузина малки приспособления. На работните повърхности се изисква ярко осветление на място. За да се реши този проблем, мини-лампи са вградени или в окачения таван или в долната повърхност на окачените слушалки. В жилищната част, ако се предполага наличието на диван и телевизор, можете да инсталирате свещи с уютно вечерно осветление.

В квадратната кухня, където масата за хранене се намира в центъра, ще е достатъчно един голям полилей и осветление на място около периметъра на кухненския блок.

Планирането и инсталирането на осветителни тела само по себе си служи като декорация и зониране на пространството. Но завършеният облик на интериора се дължи на декора на стените, тавана и пода.

  • Яркото разнообразие от нюанси увеличава пространството и го запълва с въздух. Но тъмните цветове правят зоната за сядане по-удобна.
  • Възпроизвеждането на цветни контрасти ви позволява да разделяте по-ясно функционалните области. Например, комбинация от бяло и черно, мляко и кафе.
  • Ярките елементи на монофоничен фон подчертават стила и добавят настроение към интериора. Основното нещо - да се предотврати излишък и смесване на цветовете.
  • За кухненския бокс, идеалния декор още снимки, макро изображения на плодове или цветя. В хола декоративната мазилка или панорамните панели ще изглеждат страхотно. Въпреки това, за да се поддържа хармония, само една от зоните трябва да бъде украсена.

мебели

Наличието на конкретна мебел във вътрешността на дневната-кухня ще зависи от приоритета на зоните. В съвременния свят кухнята може да бъде оборудвана с безброй домакински уреди. Всички тези предмети са лесно скрити зад кухненския модул, разположен по стените.

Все пак, не забравяйте, че в хола в кухнята има и място за обяд и вечеря, а може би и вечерно почивка с гледане на телевизия.

За подреждането на мека мебел комбинирана кухня-хол е да се даде предпочитание на дивана. В този случай тя заема основното място в жилищната зона, а в неговата височина се избира маса или масичка за кафе. Видеото е прикрепено към стената, за да спести място.

Диванът може да се сгъва, което ще осигури допълнително легло в случай на нощувка. Или компактен ъгъл - тази опция е за предпочитане за големи семейства с деца.Възможно е да се настанят всички домакинства и да се освободи място за удобно обслужване на ястия на масата.

Въпреки впечатляващите размери, диванът е най-добрият вариант за обзавеждане за кухнята - всекидневна от 12 квадратни метра. м. Тя е удобна за почивка и хранене, заема определено място, няма да бъде пренареждана и премествана всеки път, като столове.

Успешни примери за интериора

Интересни дизайнерски опции за кухнята и всекидневната могат да се намерят в голям брой на специализирани сайтове, както и да се създаде собствен интериор с помощта на компютърна програма.

Предлагаме няколко варианта за успешно планиране на кухнята - всекидневна от 12 квадратни метра. м.

  1. Правоъгълна стая разделена на полуостров подови настилки и тухлена "престилка". Ясно зониране в кухнята и хола с ъглов диван и кръгла маса. Зоната за отдих се намира до прозореца, украсена с пердета, стени и картини. Кафе и фъстъчено гама и тъмно осветление създават вечерна атмосфера. Тази опция е подходяща за тези, които прекарват най-малко време за готвене, а вечерята предпочита да прекара в спокойна атмосфера.
  2. Кухнята - всекидневна в средиземноморски стил, направена в синьо и бяло. Кухнята е подчертана от плочки с плочки и бяла подова настилка и тъмносини текстилни щори на прозорците. Оборудван с L-образен апартамент и допълнен от лек метален комплект маса и столове. Жилищната площ е отделена от бял диван и сини завеси, ниска маса за удобството на пиенето на чай пред телевизора.
  3. Квадратната стая е заоблена с гипсокартон. В едно полукълбо има линеен комплект, включващ необходимото оборудване, повърхност за готвене и шкафове. Друго полукълбо има полукръгъл диван и кръгла маса. Красивите цветове не крият пространството, масата е осветена с полилей за обем. Кухненската част е оборудвана с вградени светлини.

Как да съчетаете в една стая кухнята и хола, вижте видеоклипа по-долу.

Коментари
 автор
Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня