Кухня в частна къща, съчетана с хола: как да планираме и подреждаме всичко правилно?

 Кухня в частна къща, съчетана с хола: как да планираме и подреждаме всичко правилно?

В допълнение към желанието да се измъкнем от шума и суетата на града, в желанието да живеем в частни крайградски жилища, има още една причина - да живеем извън претъпкан град. Комбинирането на кухнята и хола във вашия дом ви позволява да се доближите до идеала в този смисъл. И има много възможности за планиране и проектиране на такава стая.

Модни тенденции

Кухнята е основно студио. Модата за помещенията, в които се обединяват функциите на почивка и работното място за готвене, дойде у нас от Америка. Но на руска земя тази тенденция придобива особени особености. Ако в Съединените щати почти не се приготвя храна у дома, ние имаме този ежедневен процес, който оставя своя отпечатък върху живота в кухнята в съчетание с хола.

Мирисът на пара и храна прониква навсякъде, накисва мека мебел, завеси, възглавници и други неща в хола наполовина. Възможно е да се компенсира този недостатък чрез инсталиране на мощен аспиратор, но само частично. Шумът от удари на саксии, ножове, съскащи тигани, шумолене на хладилника и други домакински уреди може да се намесва в тези, които са заети с бизнеса си в хола.

Друг проблем - кухнята и трапезарията са източник на боклук, който неизбежно се появява по време на готвене, обяд и вечеря, които се провеждат в дневната. За трохи, почистване и други "странични компоненти на хранителния живот" не се отстраняват в стаята, почистването трябва да се извършва много често.

Въпреки това, стаята с трапезария и кухня има свои предимства.

  • Площта на дневната и кухнята визуално изглежда по-голяма при отсъствие на стена между тях. Това е особено очевидно, ако площта на помещението е малка.
  • Кухнята "не е заключена на четири стени" ви позволява лесно да поставяте необходимото оборудване и мебели на удобни места.
  • Комбинираната стая ви позволява да приемате гостите с голямо удобство. Домакинката е по-лесна да следи децата, когато по време на икономически дела тя може да гледа как потомството играе в стаята пред очите си.Тя също има възможност да общува с възрастни роднини, без да прекъсва работата.
  • Голяма стая ви позволява да предоставите достатъчно пространство за трапезария, в която всички членове на семейството могат удобно да се съберат.
  • Кухненският хол изглежда модерен. Дизайнът в частна къща помага да се направи много привлекателен и удобен в стил, подходящ за материалите, от които се състои цялата сграда, например дърво, тухли и т.н.

Организирането на кухненския хол е подходящо както в селска къща с малък размер, така и в огромен, където е важно да не се губим в свободното пространство.

Тънкостите на планирането

В идеалния случай проектът за кухнята и всекидневната трябва да се предвиди преди да бъде построена цялата къща. Тогава ще бъде възможно да се направи компетентно вентилация, да се разпредели натоварването върху носещите конструкции, за да се осигури необходимия брой прозорци в стаята с комбинираните функции. Можете да планирате кухня-хол в няколко версии. Най-простото нещо е да поставите кухненски комплект от едната страна на стаята, а от другата - маса и мека мебел. Освен това е удобно да разделите помещението на функционални зони с помощта на бар, кухненски остров или полуостров.

Оформлението зависи от конфигурацията и площта на стаята. Десет до петнадесет метра е по-добре да се подреди мебелите по стените, така че средата да остане свободна. Тази опция е подходяща, например, в селска къща, която не се прилага за интериорни изкушения. В по-голяма част можете да разпределите мебелите в отделни "зони": на едно място можете да организирате релаксираща зона с телевизор или камина като единен старт, а в друга - трапезария с дълга или кръгла маса, а в третата - кухня. В междинната версия на ролята на масата за хранене може да изпълни лентата.

Допълнителна техника за зониране е използването на арки или греди, екрани, плъзгащи се панели, разделяне на цветовете, използването на различни материали в декорацията, използването на подиуми и създаването на таван на много нива. Арката или лъчът ще подчертаят изолацията на кухнята, особено ако тя се намира в ниша. Екраните често са декоративни. Тяхната ширина е два до три пъти по-голяма от цялата стая. Ако го направите по-голям, тогава става неудобно да се движите между хола и кухнята. Екрани са най-често бамбук, дърво или пластмаса.По-солидна конструкция може да се използва като място за съхранение на кухненски артикули или вградена електрическа камина.

Многоетажният таван е отлично средство за разделяне.Освен това, с този подход можете да "играете" с различни довършителни материали и да решите проблема с осветлението в различни области по оригинален начин. Например, в дървена (дървена) къща, таванът над частта от хола може да бъде и дървен, подчертавайки структурата на цялата конструкция, а над кухнята - покритие, което може просто да се измие - за да го завърши, се използва таван или опънат таван.

За да има много въздух в стаята, понякога част от покрива е оставена непокрита. Тогава дневната изглежда е на тавана. Ако на рампите са предвидени прозорци, те са допълнителен източник на светлина. В кухненския бокс таванът обикновено остава без изменения. Това решение се показва особено добре в малки и средни помещения.

Подовите покрития в кухнята и хола, дори и по практически причини, трябва да се използват по различен начин, да не говорим за факта, че с помощта му може да се очертае територията.Плочки и линолеум с добро качество, които са устойчиви на механични натоварвания и лесни за миене, ще бъдат подходящи за кухнята, а за хола е по-добре да се използва например паркет. Меки килим или килим тук също ще бъде мястото.

Удобно е използването на подиума за избор на различни зони. Например, повдигнете кухненската половина върху нея. Самият подиум е удобен за използване като място за съхранение на кушетки и табуретки. За хармонично разделяне, използвайки декоративни техники, можете да използвате спътникови тапети или да украсявате стени в цветове, които са добре комбинирани помежду си, или цветът им е почти същият, но текстурата на финала е различна (например плочки и тапети). При разделянето на зони е важно да се гарантира, че стилът на единство се поддържа в различни зони. По същия начин, не може да бъде, че холът е декориран в селски стил, а кухнята в стила на високите технологии. Подобна дисхармония ще бъде твърде очевидна.

Възможно е да се подчертае общият характер на различните зони с помощта на прости техники под формата на използване на едни и същи цветови акценти, когато например нюансите на мебелите в една половина се припокриват с оттенъците на лампите в другия. Голяма къща на няколко етажа отваря неограничени възможности за подреждане на дневна кухня.Пространството може да бъде организирано с преход между две зони, които ще изглеждат напълно естествени.

За кухни в такива къщи те често придават място в областта на стълбите до втория етаж. Кухненският комплект се вписва добре в тази ниша. На просторното място в дървена къща има лесно място за спокойна почивка с камина. Той служи като нагревател, център на атракция за гостите, като в същото време е известен дизайнерски акцент.

Ако кухня с зала в сградата осигурява достъп до терасата, възможно е да се организира кът за хранене на открито. Плъзгащите стъклени врати между дневната и кухнята на терасата в едно движение съчетават и двете помещения в едно.

Съвети за дизайн

Дизайнът на кухненския хол зависи до голяма степен от материала, от който е изградена сградата. В руската действителност, най-често това е дървена къща или селска къща с такъв материал. Модерните покрития ви позволяват да подредите всекидневната на всекидневната в кухнята, така че да няма намек за структурните особености. Но живеейки извън града, все още е по-добре да се подчертае уникалният вкус на дървена къща.Ако сградата е направена от калибровани дървени трупи, е по-лесно да не се украсяват стените изобщо, а да се използва структурата на самата дърво, за да се създаде специална атмосфера в стила на вилата. Въпреки че тази опция е за тези, които обичат интимния здрач, както в стаите с дървени стени е доста тъмно.

Но в такава дневна ще се утаи камина, украсена с камък. На нейния рафт можете да поставите книги, снимки в рамки и статуи на животни. Върху пода ще се появяват големи килими (или животински кожи). Мебелите могат да включват и кожа, кожен или вълнен плат. Добавките към антуража ще бъдат свещи, придават атмосфера на атмосферата и картини по стените по природата. Най-подходящите цветове за кухнята, направени в този стил - червени, кафяви или тревни цветове. Домакинските уреди не трябва да бъдат очевидни. В хладилника, например, е по-добре да изберете не традиционния бял цвят, но под дърво или стомана.

За зоната за хранене е препоръчително да се закупят висококачествени мебели - голяма масивна маса и тежки дървени столове.

Можете също така да обзаведете комбинирана стая в стила на страната. Мебели, които съчетават бели и кафяви цветове, ще бъдат много подходящи тук.Най-доброто от всичко, ако се окаже, че използваме естествено дърво. Картината ще добави текстил без намек за синтетика. За него са подходящи светли цветове - син, бежов, пясъчен, жълт, млечен шоколад. Ярки нюанси могат да бъдат използвани за поставяне на акценти.

За да украсите кухнята в хола в еко-стил, трябва да изберете стъкло, метал и дърво. Мебелите се изработват в прости линии. Прозорците за предпочитане са затворени с римски щори. Светлинните завеси също ще са удобни. Можете да допълвате впечатлението с помощта на стайни растения и панели от естествени материали. Най-подходящи са зелените, белите и кафявите цветове. В кухнята-хол, направени в този стил, трябва да осигури голямо количество светлина, особено естествено.

А също и в случай на дървена къща, би било уместно да се създаде образ на стаята в стария руски стил или в духа на средновековен замък. В такова обкръжение е напълно неуместно да се използва пластмаса (например при създаване на рамки за прозорци и врата за излизане от балкон) и LED, неоново осветление. Е, ако кухненската всекидневна ще бъде оборудвана с щори, кухненският комплект е изработен от чисто дърво, а всички уреди са вградени в шкафовете (микровълнова печка в такава среда и истината изглежда странна).

В трапезарията можете да поставите силна голяма маса и същите столове или столове. По-добре е дървото да е остаряло (за това има специални техники). Пукнатини и грапавини ще настроят жителите на къщата и гостите по определен начин. Мебелите могат да бъдат издълбани на дърво. Общите художествени елементи в нишката ще могат да подчертаят целостта на целия образ на кухненския хол. Специална цветна стая ще може да даде с помощта на боядисване, бродерия.

Такива дреболии като саксии и дъски за рязане, украсени съответно, кърпи с народни елементи ще помогнат да се създаде атмосфера на естественост. За да подредите тези живи акценти, можете да прикачите към това свой собствен ръчен труд или да поръчате работата на майсторите. Любителите на класиката могат да осигурят място за кухнята и дневната, като намират най-изгодното място за елегантен комплект от мека мебел, допълнени от възглавници и одеала. В такава стая има добре позициониран ярък килим. Стените могат да бъдат украсени с мазилка.

Общата цветова схема е по-добре да издържи в пастелни цветове. За да украсите пода в хола изберете паркет или ламинат. За кухнята - камък или керемида от светли цветове.

Красиви примери за интериора

Кухнята, обзаведена в стила на хижа или руски стил, ще бъде чудесно място за прекарване на времето за цялото семейство. Недостатъците на тъмното дърво се компенсират от оригиналното решение за осветление в района, където се намира трапезарията, както и с помощта на допълнителни източници на светлина.

Комбинацията от тъмно дърво с контрастни елементи в обстановката на кухнята и хола подчертава естествената текстура на финала. Трапезарията е отделена от останалата част от цялата стая от солидния гръб на дивана. На масата за хранене в такава трапезария можете да прекарате известно време, докато харчите чай и да говорите.

Централният елемент на стаята в екопътеката е удобен за направата на практичен кожен диван, допълнен от комплект масичка за кафе и маси с оригинален дизайн. Кухненският апарат се прави по най-обичайния начин. Акценти в трапезарията прави бар и трапезария с кръгла маса.

Как да съчетаем кухнята с хола, вижте следващото видео.

Коментари
 автор
Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня